
Mapujące kiwanie
19 września 2013, 12:26Australijscy naukowcy z Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) stworzyli bardzo szczegółowy model 3D Krzywej Wieży w Pizie. Posłużyli się przy tym przenośną technologią Zebedee. W skład systemu wchodzi bujający się na sprężynie skaner laserowy (LIDAR). Dzięki specjalnemu oprogramowaniu dane są później przekształcane w trójwymiarową mapę.

Syrop klonowy zwiększa wrażliwość bakterii na antybiotyki
17 kwietnia 2015, 10:28Skoncentrowany ekstrakt syropu klonowego sprawia, że bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki.

Wszystko zależy od tego, czy mózg wierzy w nikotynę
23 września 2016, 11:38To, jak mózg reaguje na nikotynę, zależy od przekonań palącego nt. zawartości alkaloidu w papierosie.

To produkt spalania tłuszczu powoduje chorobę Parkinsona
23 kwietnia 2018, 08:33Na Purdue University zidentyfikowano molekułę, która odgrywa znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Być może uda się dzięki temu opracować nowe metody leczenia i zapobiegania temu schorzeniu.

Zdrowy niskokaloryczny zastępnik masła składa się głównie z wody
21 sierpnia 2019, 09:29Naukowcy z Uniwersytetu Cornella uzyskali niskokaloryczne smarowidło do chleba, które składa się głównie z wody. Amerykanie zaproponowali nowy proces emulgowania dużych ilości wody z odrobiną oleju roślinnego i tłuszczu mlecznego. W zamierzeniu całość miała przypominać masło, zawierając przy tym tylko 1/4 kalorii oryginału.

Niespodziewane odkrycie: suplement diety może chronić przed astmą i jej gwałtownymi atakami
27 stycznia 2021, 12:10Podczas badań nad wpływem układu odpornościowego na mikrobiom jelit odkryto, że dwie molekuły – L-tyrozyna oraz jej metabolit siarczan p-krezolu (pCS) – nie tylko chronią przed astmą, ale mogą też znacząco zmniejszyć intensywność ataków

Wygodne obuwie, czyli jakie? Czym kierować się podczas wyboru butów?
4 stycznia 2024, 21:22Wygodne i dobrze dobrane buty to nie tylko komfort, ale także zdrowie. W nich przejdziesz całe miasto i nie odczujesz nadmiernego bólu. Sprawdź, czym kierować się przy wyborze dopasowanego obuwia na co dzień. Jakich cech unikać?
Nowa zewnętrzna nagrywarka Plextora
31 października 2006, 11:25Plextor zaprezentował swój najnowszy produkt – zewnętrzną nagrywarkę DVD PX-755UF. Urządzenie można połączyć z komputerem za pomocą interfejsów USB lub FireWire.

Google inwestuje w Maxthona
10 kwietnia 2007, 17:30Google postanowił zainwestować w program Maxthon. Jest on nakładką na Internet Explorera, która udostępnia funkcje obecne w nowoczesnych przeglądarkach, a więc surfowanie w kartach, blokowanie reklam czy wyskakujących okienek.

Czekolada zmniejsza gęstość kości
25 stycznia 2008, 11:12Czekolada może osłabiać kości, sprzyjając złamaniom. Australijskie badania wykazały, że kobiety, które codziennie jedzą czekoladę, mają słabsze kości od pań ulegających słodkiej pokusie rzadziej niż raz w tygodniu.
« poprzednia strona następna strona » … 70 71 72 73 74 75 76 77 78